Gitarda Neden Cızırtı Olur?

Gitar hepimizin bildiği gibi hassas bir enstrümandır. Bu ay ki makalemde sizlerle gitar da çok sık karşılaşılan cızırtı sorunundan bahsedeceğim.

Cızırtı sorunu iki türlü meydana gelir: Birincisi çalan kişinin doğru yerlere ve yeterince kuvvetli basmaması, ikincisi ise enstrümandan kaynaklıdır. Önce çalan kişi kaynaklı sebebi açıklayalım: Gitarı çalarken dik oturmalı ve doğru teknikle çalmalıyız. Yani perdeleri kullanırken parmaklarımız dik ve başka bir tele değmeden, bastığımız perdenin sağ tarafına yani gövde tarafına doğru kuvvetlice basmalıyız. Eğer gitarımızdan kaynaklanan herhangi bir problem yok ise ses temiz çıkacaktır.

Gelelim ikinci sebebe: En çok karşılaştığımız problem gitar kaynaklıdır. Gitarın bakımını sürekli olarak yapmazsanız, birde gitarınız kaliteli bir gitar değilse ve hor kullanırsanız çabuk deforme olur. Zamanla gitarın sapı eğilebilir buna sap atması da denir. Telleriniz gövdeden uzaklaşır ve çalımı zor bir hale gelir. Bu da cızırtıya sebep olur. Ne kadar kuvvetli bassanız da istediğiniz temiz sesi çıkaramazsınız. Bir de tellerin perdeye sürtmesi durumu var bu da ne kadar dikkatli olursanız olun sürekli bir cızırtıya sebep olur. Hatta boş teli çaldığınız anda bile cızırtılı bir ses duyarsınız. Tellerinizi düzenli değiştirmiyorsanız çok yıpranmış telde cızırtı yapabilir.

Kısacası gitarda temiz ve güzel bir ses elde etmek için: Gitar alırken sorunu olmayan temiz ses veren bir gitar almalı, gitarın bakımlarını yapıp dikkatli ve narin kullanmalısınız. Tellerinizi de yıpranmadan değiştirmelisiniz. Bir diğeri de doğru teknikle çalmalısınız. Bu dediklerime özen gösterirseniz her zaman güzel ve temiz bir ses elde edersiniz.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni