Keman Yayının Titremesi Nasıl Engellenir?

Keman çalmaya başladınız ve siz de herkes gibi ilk derslerde yay çekiyorsunuz. Fakat yayınızı çekerken kolunuzda istem dışı bir titreme oluyor ve kemanınızdan titrek bir ses çıkıyor. Endişelenmenize gerek yok. Kemanınız bozuk değil. Yay çekmeye yeni başlayanlarla aynı sorunları yaşıyorsunuz. Yayınızdan titrek ses çıkmasının sebebi tamamen sizin sağ kolunuzla ilgili.


Öncelikle arşenizin ne kadar sıkı olduğunu ve üzerindeki reçine miktarını kontrol etmelisiniz. Her şey doğruysa yayınızı size gösterildiği gibi tutun ve yayı çekeceğiniz telin üzerine koyun. İşin püf noktası yayı kendi ağırlığında tele bırakabilmektir. Yayı tele bırakırken kendi ağırlığının dışında hiç bir baskı uygulamamanız gerekli. Titremenin başlıca sebebi çalarken yayınızı sıkmanızdır. Örnek vermek gerekirse; kalemi yeni tutmaya çalışan bazı ilkokul öğrencileri kalemi tutarken o kadar çok sıkarlar ki parmakları acır, çok çabuk yorulur ve güzel yazamazlar. Aslında kalemi sadece parmak uçlarıyla tutmaları yeterlidir. Aynı şey keman yayı içinde geçerlidir. İlk yay tutmaya bir kalemle bile başlayabilirsiniz.


Yay titremesi zamanla çözülecek bir sorundur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; yayı çekerken sağ kolun omuzdan parmaklara kadar tamamen rahat olmasıdır. Bol bol yay çekerek bu alışkanlığın kazanılması gerekir.


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni